24 okt 2017

Här kommer lite boktips!

Author: madeleine66 | Filed under: Okategoriserade

Nu var det längesedan som jag var här och skrev något alls.

Mitt liv har väl inte gjort några större förändringar utan rullar nog på som vanligt. Jag jobbar som timanställd undersköterska något som jag trivs riktigt bra med, jag sköter även den administrativa delen i vårt företag.

Just nu har vi hund eftersom vi passar vår dotters finska lapphund i ett år under tiden som hon är i Australien.  Vår son ska även han åka till Australien i ett år han beger sig ut på sin resa nu i november. Det känns i själen att ha sina ungdomar så långt bort även om jag verkligen tycker att de ska passa på att upptäcka världen nu när de har möjligheten att göra det.

Måste verkligen lovprisa en bokserie som jag läste under sommaren, ett par böcker som jag inte kunde lägga ifrån mig när jag väl hade börjat att läsa dem. Böckerna som för tillfället består av 3 st och där författaren heter Stefan Ahnheim, så gillar ni spännande böcker kan jag varmt rekommendera dessa jag lovar er en kanon läsning.

Dessa böcker handlar om Polisen Fabian Risk.

Offer Utan Ansikte

En träslöjdslärare hittas brutalt mördad i sin slöjdsal. Bredvid kroppen har mördaren placerat ett klassfoto från början av 1980-talet, med mordoffrets ansikte överkryssat.

Fabian Risk återvänder med sin familj till hemstaden Helsingborg efter att i många år varit verksam inom Stockholmspolisen. Knappt hinner de anlända till det nya huset förrän han bli inkallad att bistå i utredningen av mordfallet. Offret är en av hans gamla klasskamrater och snart står det klart att mördaren följer en minutlöst utarbetad plan, som långt ifrån är slutförd.

Fabian dras djupare och djupare ned i utredningen, som väcker minnen av förträngda tonårsförälskelser och brutal mobbning under skoltiden. Minnen han är allt annat än stolt över.Snart är han insnärjd i ett fall där inget riktigt är vad det tycks vara. Där jakten på en undanglidande mördare driver Fabian att ta allt större risker som för ödesdigra konsekvenser för både honom själv och hans omgivning.

I denna bok tar den erfarne manusförfattaren Stefan Ahnheim den svenska spänningsromanen till nya höjder med ett intelligent kollage av psykologisk thriller, amerikansk seriemördaraction och skånsk deckartradition. En tät  skildring av vad mobbning och utsatthet i barndom kan göra med människor

Den nionde graven

Många kommer att förfasas över mina handlingar. Några kommer att se dem som en hämnd för alla de oförrätter som begåtts, andra som en makaber led för att gäcka systemet och visa hur långt man kan gå. Men det stora flertalet kommer att vara rörande överens om att det är en ytterst sjuk människas gärningar. Alla kommer att ha fel… Justitieministern lämnar riksdagen efter en hård debatt. Han använder den bakre utgången för att undgå det väntade pressuppbådet, men kommer aldrig fram till bilen som står och väntar på honom en bit bort. Han tycks ha gått upp i rök, mitt i maktens centrum.

Det är ett halvår innan händelserna i offer utan ansikte och veckorna före jul. Snön och kylan håller både Stockholm och Köpenhamn i ett järngrepp när Fabian Risk kallas in för att i hemlighet utreda justitieministerns försvinnande. Officiellt är fallet fortfarande Säpos ansvar, men de liksom Fabian och hans höggravida kollega Malin Rehnberg famlar i blindo. Snart  visar det sig att inget är som det tycks vara och att mäktiga intressen verkar för att sanningen inte ska komma fram. Samtidigt hittas hustrun till en dansk tv-profil brutalt mördad i hemmet i Köpenhamn. Dunja Hougaard leder utredningen som för henne över sundet till Sverige.

Den nionde graven är en intrikat konstruerad thriller där Stefan Ahnhem berättar vad som drev Fabian Risk att lämna Stockholm och flytta tillbaka till Helsingborg. Fabian och Dunja korsar som främlingar varandras spår i ett vinterkallt Skandinavien och dras allt djupare in i konspirationen som visar sig vara värre än vad de någonsin kunnat föreställa sig.

Arton grader minus

En bil kör ut över kajkanten i Helsingborgs hamn efter en våldsam biljakt. Allt pekar på att det var en olycka, men när föraren, en it-entreprenör som gjort sig en förmögenhet på mobilspel, obduceras visar det sig att han redan varit död i två månader
då han hållits nedfryst.

Det är vår och nästan två år har passerat sedan händelserna i Offer utan ansikte. På Helsingborgs kriminalavdelning har det varit ovanligt lugnt. Fabian Risk har kunnat ägna det mesta av sin energi åt att lappa ihop sin familj. Men även om varken han eller någon av hans kolleger skulle säga det högt börjar de bli uttråkade, och när det märkliga fallet med den nedfrusna miljonären landar på deras bord känner de alla samma sak: Äntligen händer det något.

Rakt över sundet har Dunja Hougaard tvingats ta på sig uniformen igen i sitt nya jobb som ordningspolis i Helsingör. Men när en hemlös utsätts för en så pass brutal misshandel att han avlider kan hon inte hålla sig från att dra igång en egen utredning där spåren snart leder till Helsingborg.

Fabian och hans team kämpar mot klockan i en utredning där ingenting visar sig vara som det ser ut. Snart vågar han inte längre lita på sitt eget omdöme, och finner de inte lösningen kommer snart nästa offer att hamna i frysen.
Arton grader minus är en gastkramande och suggestiv kriminalroman om jakten på en iskall mördare. Det är den tredje fristående delen i serien om Fabian Risk efter de internationella succéerna Offer utan ansikte och Den nionde graven.

Nu ska jag sjunka ner i soffan tillsammans med en bok!

Ha en bra kväll!